Tapet, maling og gode alternativer

Vælg det helt rigtige tapet

Har du prøvet at tapetsere før? Hvis nej, så vil jeg bede dig rådføre dig med en maler, som er skarp på tapetsering. Det er nemlig vigtigt, at du forstår processen fra ende til anden og kender faldgrupperne. Du skal fx passe på med mønsterforskydning, ligesom du altid skal vælge den korrekte kvalitet ud fra formål. Tapet i et køkken eller et børneværelse skal nemlig gerne være mere hårdfør, så det tåler aftørring og ridser, uden at miste farve. 

Du skal også have styr på din klister-præference. Du kan altid købe dig til færdiglavede klistermasser eller vælge at lave det selv. Her kan du vælge at bruge tapetklister-pulver + vand. Følg instruktionerne på pakken. Du kan også  lave din egen helt fra bunden med mel (2 dele) + vand (2 dele) + sukker (1 del). Varm massen op i en gryde til kogepunktet og køl derefter ned. Du kan for tynde med ekstra vand undervejs hvis massen er for tyk. Her finder du en god guide til tapetopsætning.

Overvej at male tone-i-tone

En anden superfed trend, som bare er underskøn for den der har et visuelt øje, er tone-i-tone metoden. Dette handler om, at du ikke blot maler en given væg i en farve, men fortsætter og maler omkringværende elementer som fx karme, møbler, radiatorer, billedrammer mm. Alt der er ‘i vejen’ for den væg du ønsker malet. Herefter kan du pynte op med vaser eller anden brugskunst, som bryder tonen bag. Her vil jeg i særlig høj grad anbefale, at du bruger komplimentær-farver – altså farver, som ligger modsat hinanden i et farve-hjul. 

En anden fed tendens indenfor denne kategori er hele tone-i-tone rum. Er du ikke vild med farver, kan du blot gå efter en meget lys eller hvid nuance, som du maler hele rummet i; vægge, lofter, gulve, døre, karme eller andre installationer. Det er knaldflot og meget vovet, men skaber en helt unik effekt i dit hjem, som du bestemt ikke finder hos naboen. Og er du alligevel lidt modig så vælg en trendy farve som ‘sienna’ eller noget andet, som passer perfekt ind i dit hjem. 

Spartling og marmorering

Fuldspartling er på alle måder ‘in’ i moderne hjem. Væv og filt er på vej ud til fordel for det helt rå look, hvad enten du maler spartlingen over eller lader den stå råt. En hvid overmaling er supersmuk og lader dine vægge stå helt glatte tilbage, hvilket underbygger et minimalistisk udseende i hjemmet. Du kan også vælge at vandskure indendørs. Gør du det, kan du ligeledes vælge, at male over med en hvid maling eller simpelthen vandskure i en hvid nuance, så dine vægge automatisk får et flot look, som er en new yorker lejlighed værdig. 

En sidste, men bestemt ikke værst, idé er marmorering – eller velvet-spartling. Dette er en suuuuper trend i øjeblikket, hvor du faktisk påfører en tykflydende maling, der minder om spartelmasse, med en spartel. Nogle laver cirkulære bevægelser, andre trækker lige op. Vi anbefaler sidstnævnte og større spartler, for et knap så ‘rodet’ resultat. Det som marmorerings-spartlingen gør, er at efterlade væggen i flotte forskellige toner indenfor samme nuance – som kan ligne marmor. Vi mener dog det rettere ligner velour, men uanset er det et flot varmt udseende, som giver kant i ethvert hjem. Du kan også mixe marmorering ind i dit tone-i-tone projekt.