Få renset dine tagrender

Er man husejer, så kender man nok til vigtigheden af rene tagrender, eller også så kommer man i hvert fald til det efter for eksempel et skybrud, især hvis man ikke har fået tømt sine tagrender inden.
Tagrender bliver hurtigt fyldt med blade, grene, mos og andet, som kan fylde dem op og blokere for vandet. Når tagrenderne er beskidte, så mister de en del af deres primære funktion, som netop er at lede vandet fra taget ned i kloakken. Man bør derfor hyppigt få tjekket sine tagrender. Enten kan man gøre det selv, eller også kan man få nogle professionelle til det. Det er især, hvis tagrenderne sidder højt oppe, at det kan være rart med nogle andre til at tjekke efter.

Tagrendernes funktion
Tagrendernes primære funktion er at lede regnvand og smeltevand fra taget direkte ned i kloakken. Det mindsker risikoen for oversvømmelse i huset. Samtidig så beskytter tagrender husenes facader for de fugtskader, som regnen over tid kan give til murene. Ved at holde sin tagrende ren, kan man forebygge vandskader og fugtskader på huset.
Hvor ofte tagrenden bør tømmes, afhænger af beliggenheden. Hvis der for eksempel er mange høje træer tæt på, eller hvis der er mos på taget, så skal man selvfølgelig rense den endnu hyppigere end ellers. Som minimum bør man få støvsuget sin tagrende en gang om året.

Få hjælp til opgaven
Tagrender kræver mere pasning, end de fleste tror.
Tagrender sidder ofte så højt oppe, at det er nødvendigt at komme til dem ved hjælp af en stige. Det kan derfor være risikabelt at udføre tagrensning selv, da man både skal balancere på en stige, samtidig med at man gerne skal bruge to hænder til at fjerne snavs fra tagrenden. Det bliver hurtigt farligt. Derfor kan det være en god idé at få professionelle til at klare opgaven, da de har god erfaring samt det helt rette udstyr. De kan for eksempel nemt støvsuge tagrenden, hvorefter den er ren på meget kort tid.
I forhold til at sætte sin førlighed på spil, så er det godt givet ud at betale sig fra arbejdet frem for at gøre det selv.

Hvem kan udføre opgaven
Hvis man ikke vælger selv at rense tagrenderne, men i stedet vil benytte et firma til opgaven, så kan man, hvis man bor i Storkøbenhavn eller i Nordsjælland hente hjælp her. De fleste firmaer giver gerne uforpligtende tilbud. Indhenter man flere tilbud, kan man vælge ud fra pris, samt hvilket firma man har den bedste mavefornemmelse af.
Det er altid en god idé at indhente flere tilbud. Dermed får man også en vished omkring, hvilket prisleje opgaven reelt ligger i, frem for bare at vælge den første virksomhed, og måske først opdage bagefter, at man har betalt overpris.

Hvor længe holder en tagrende
Hvor længe en tagrende kan holde, afhænger af mange ting. Det kan for eksempel være hvor tunge grene, der falder ned på den, hvor hyppigt den udsættes for storm, og hvordan man vedligeholder den.
Man kan gøre meget selv for at ens tagrender holder så længe som muligt. Man skal selvfølgelig rense tagrenden hyppigt. Når der varsles skybrud eller kraftig regn, bør man altid tjekke tagrenderne forinden, og få fjernet det skidt, som man nu kan nå. Det er, ud over at lette presset på tagrenden, også med til at mindske risikoen for oversvømmelse i huset, da det jo gælder om, at få vandet hurtigt væk.
Derudover kan man, når man alligevel skal til tagrenden, tjekke om den sidder godt fastmonteret. Hvis den har løsnet sig et sted, så sørg for at sætte den fast igen.